Hedmarksmuseet

Ytterst på Domkirkeodden ligger ruinen av Hamar gamle domkirke, oppført i forbindelse med bispesetets opprettelse i 1152/53. Beliggenheten på oddens høyeste punkt gjorde domkirken til et mektig landemerke, synlig på lange avstander når man kom seilende over Mjøsa. Opplev omvisning i middelalderens Hamar, vakker museumspark med frilufts-museum, utstillinger , berømt arkitektur, urtehage m.m.

 
Hvitsøm fra Hedmark - en skjult kulturskatt

Vi ønsker å løfte hvitsøm fra Hedmark fram i lyset, vi har noe å være stolte over. Takket være Helga Snarud sin utgivelse av broderibok allerede i 1929, kan vi enda i dag fryde oss over de rike og særegne broderiene som finnes. De eldste broderiene vi kjenner til fra 1790 – 1840- årene er rikt og frodig utbrodert, motivene er sydd med lingarn på linstoff. Snarud moderniserte broderiene i sin bok og etter nyutgivelse i 1950 blomstret kursvirksomheten, spesielt rundt i Hedmarksbygdene. Utstillingen viser eksempler på gamle og nye broderier.

Utstillingen står i Storhamarlåven og kan sees i museets åpningstider frem til og med 14. september 2014. Utstillingen er et samarbeid med Husflidskonsulenten i Hedmark.
Les mer...
Yrende insektsliv i Urtehagen

Da vi i Urtehagen på Domkirkeodden begynte med våronna rekordtidlig i slutten av mars var det med bange anelser. Ble sommeren nå regnfull med en maksimumstemperatur på pluss 10 grader? Det ble den som kjent ikke. Faktisk ble varmegradene i «arbeidshøyde» i hagen nærmere firedoblet.! Med ubegrenset vatn fra Mjøsa har dette ført til en fantastisk blomstring og et sjeldent aktivt insektliv.
Les mer...
Hjertesukk fra en løvetannstikker

Jeg har hatt to liv, ett før og ett etter. Hendelsen som markerer overgangen var den dagen en sterk neve tok meg i skaftet, snudde meg rundt et par ganger og slengte meg i handlevogna...
Les mer...
1814 - et miraklenes år

I anledning Grunnlovens 200-års jubileum vil Hedmark Fylkesmuseum AS avdeling Domkirkeodden arrangere en foredragsrekke utover året. Foredragene vil ligge på onsdager kl. 18.14 i Storhamarstuene (også kjent som Sandbergvillaen) på Domkirkeodden.

NB! Det første foredraget holdes i Hedmarksmuseets Aula - ikke i Storhamarstuene.


Faksimile fra Hamar Arbeiderblad mandag 17. mars 2014:


Vel møtt til Storhamarstuene kl. 18.14!


Inngang kr. 50,-
Les mer...
Bryllupsplaner?

På idylliske Domkirkeodden, en naturskjønn landtunge med Mjøsa på to sider, store plener og lune treklynger, ligger Hedmarksmuseet med sine middelalderruiner og antikvariske hus fra bygdene rundt Hamar, og er kanskje Hamars mest perfekte sted for hele bryllupet.

Les mer...
Hedmarksmuseet har vunnet internasjonal fotopris

Fortidsminneforeningen i Hedmark valgte å melde inn årets "Liv i stuer og tun - hestens dag" til det nye systemet for registrering av arrangementer i forbindelse med de europeiske kulturminnedagene (EHD).
Les mer...
Systue på Hedmarksmuseet.

I det gamle vognskjulet i Drengestua på Hedmarksmuseet ble det for en tid tilbake åpnet systue. Det er i første rekke Torunn Meyer som jobber her, og hovedoppgaven til systua blir å sy og vedlikeholde drakter og kostymer til museets mange formidlingsarrangementer.

Ta en titt på systuas egen facebookside her!
Les mer...