Om museet

Kokebøker forteller ikke bare om hvordan lage mat; de er også viktige kulturhistoriske kilder om tida de er skapt i. Domkirkeodden har trolig landets største offentlige kokeboksamling, med godt og vel 5500 bøker. Innsamlingen av kokebøker ble initiert av medlemmer av Faglig Matråd, en organisasjon for husstellutdannede fra Stabekk. Bøkene er nå tilgjengelig for publikum i Kokebokhuset på museet.


Les mer...

Velkommen til Urtehagen på Domkirkeodden! Til stedet der besøkende hele sommeren kan oppleve et fargerikt flor av levende kulturminner. Plantene representerer historie og tradisjoner helt tilbake til middelalderen. Noen fylte grønnsakssengene på gardene på Hedmarken på 17- og 1800-tallet. Andre, som for eksempel krydderurtene, viser at menneskenes smak ikke har endret seg mye de siste tusen år. I fruktklonarkivet vokser det trær av gamle, lokale sorter. Mange finner igjen minner av smak og duft fra barndommens frukthage. Urtehagen og fruktfeltene er på mange måter en permanent utstilling i stadig endring, og publikum kan glede seg over mer enn 400 økologisk dyrkede arter.

 

Les mer...

HamardomenHedmarksmuseet trekker de lange linjer fra jernalderen fram til i dag. Det ble grunnlagt i 1906 og har det gamle Hedmarken som sitt virksomhetsområde, kommunene Hamar, Stange, Løten og Ringsaker. I sin samling har Hedmarksmuseet 65 antikvariske bygninger og omkring 50 000 gjenstander. Museumsområdet omfatter også store deler av det området der middelalderbyen Hamarkaupangen lå, med ruinene av domkirken, bispegården og flere andre bygninger. De faste utstillingene befinner seg i Storhamarlåven fra 1700-tallet, ombygd til museum av arkitekt Sverre Fehn. Hedmarksmuseet har landets største urtehage.

Les mer...

I Storhamarlåven finner du Hedmarksmuseets utstillinger. Låven ble bygd på 1700- og 1800-tallet som driftsbygning på Storhamar Gård. 

Flere av ytterveggene i låven var opprinnelig vegger i middelalderens bispegård. Utgravningen av bispegården startet i 1947, og i 1963 begynte man arbeidet med å gjøre utgravningsområdet og Storhamarlåven til museum. Det var en av Norges fremste arkitekter, Sverre Fehn, som tegnet det nye museet og utstillingen.

Les mer...

Ruinen av middelalderens domkirke ligger ytterst på Domkirkeodden. Kirken ble påbegynt da Hamar bispedømme ble opprettet i 1152/53, og den sto ferdig omkring år 1200. Domkirken ble ødelagt under Sjuårskrigen i 1567.

Dette er en av Norges viktigste og mest praktfulle ruiner, og for å kunne bevare den for ettertiden, ble det i 1987 besluttet å bygge et vernebygg av glass og stål over den. Bygget blir kalt ”Hamardomen” og sto ferdig i 1998.

Vernebygget og domkirkeruinen er en del av Hedmarksmuseets utstilling.

Les mer...

Hedmarksmuseets friluftavdeling ligger idyllisk til langs Mjøsas strender i utkanten av Hamar. På det 400 mål store området fra Domkirkeodden i sør, langs Rosenlundvika til Martodden i nord ligger i alt 65 antikvariske bygninger, flyttet hit fra bygdene rundt Hamar.

Friluftsmuseet gir et godt bilde av bygdelivet, fra storgarden til husmannsplassen.  Seteranlegg og skogskoier viser ulike sider av gardsdrifta i det gamle samfunnet.

Les mer...